Ubiór barmana – jak powinien wyglądać? Praktyczne wskazówki

Ubiór barmana jest jedną z najważniejszych wizytówek lokalu gastronomicznego. Prowadzisz biznes z tej branży? Niezwłocznie zorganizuj dla pracowników koszule z logo firmy i ustal jasne zasady co do dress code’u. Odpowiednio ubrana obsługa dopnie wizerunek Twojego lokalu na ostatni guzik! Przeczytaj, jak powinien wyglądać profesjonalny barman.

Od czego zależy ubiór barmana?

Najważniejszą kwestią dyktującą ubiór barmana jest charakter lokalu.

  • Rodzaj lokalu. Elegancka restauracja, bar koktajlowy, pub, rodzinna pizzeria itp.
  • Atmosfera lokalu. Luksusowa, domowa, przytulna, nowoczesna itp.
  • Docelowa grupa klientów. Klienci biznesowi, studenci, turyści, rodziny itp.

Barmana obowiązują oczywiście takie same zasady prezentacji, jak w każdej pracy (nie tylko w gastronomii). Ubiór barmana musi być zawsze czysty i wyprasowany.

Równocześnie powinien być wygodny, ponieważ barman musi dużo się ruszać i pracować w szybkim tempie. Ważne jest, aby barman czuł się komfortowo i pewnie w swoim stroju, ponieważ będzie to miało wpływ na jego wydajność i jakość obsługi klienta.

Poniżej opisujemy ubiór barmana w różnych typach obiektów gastronomicznych. Kieruj się tym opisem, który najlepiej pasuje do charakteru prowadzonego przez Ciebie biznesu.

Dobieramy barmański ubiór do wizerunku firmy

Na potrzeby artykułu wyszczególniliśmy 3 najczęściej spotykane wizerunkowe typy lokali gastronomicznych. Luksus, casual, konkretny profil tematyczny.

Uniform barmana w luksusowej restauracji

Pięciogwiazdkowy hotel, a może restauracja, w której goście kosztują niezwykłych rarytasów z górnej półki?

Pierwsze wrażenie jest kluczowe, dlatego strój barmana w luksusowej restauracji musi być nienaganny. Powinien odzwierciedlać prestiż lokalu, zapewniać komfort podczas długich godzin pracy i budować zaufanie wśród wymagających gości.

  • Biała koszula z długim rękawem to klasyczny wybór, który zawsze robi dobre wrażenie. Powinna być wykonana z wysokiej jakości bawełny lub jedwabiu, o kroju dopasowanym do sylwetki. 
  • Wyhaftowane na piersi logo lokalu to subtelny sposób na podkreślenie przynależności barmana do restauracji.
  • Kamizelka to opcjonalny element ubioru, który dodaje klasy. Dla lokali, gdzie wymagany jest najwyższy poziom dopracowania wizerunkowego.
  • Muszka to kolejny opcjonalny elegancki dodatek. Przydaje charakteru strojowi barmana. Jest przy tym wygodniejsza niż krawat.
  • Czarne spodnie garniturowe to absolutny must-have. Pamiętaj o kroju dopasowanym do sylwetki – chociaż dolna połowa ciała barmana nie rzuca się w oczy, dopasowanie spodni jest kwestią wygody.
  • Fartuch to nie tylko praktyczny element ubioru, ale również dodatkowy sposób na podkreślenie elegancji. Powinien być wykonany z wysokiej jakości materiału, np. z bawełny lub lnu, w kolorze czarnym lub białym. Logo firmy może być również wyhaftowane na fartuchu.
koszula coolmax jako ubiór barmana
Koszula Russel Long Sleeve Coolma Tailored. Zawiera 30% włókien Coolmax. To hydrofobowe, szybkoschnące włókno odporne na zapachy. Idealne do pracy w gastronomii. Źródło: strona sklepu Logos.

Casualowy charakter lokalu

W przeciwieństwie do luksusowej restauracji, gdzie wymagany jest formalny strój, w luźnej restauracji o otwartym charakterze barman może pozwolić sobie na większą swobodę w doborze ubioru. Do takich lokali zaliczamy nowoczesne bary, pizzerie, śniadaniownie – generalnie te miejsca, do których przychodzą grupy chcące spędzić miło czas. Miło, nie luksusowo, nie drogo.

  • Koszula w różnych kolorach i ze wzorami. Zamiast białej koszuli z długim rękawem, barman może wybrać ciekawą koszulę o charakterze codziennym, np. w kratkę, paski czy kropki. Ważne jest, aby materiał był przewiewny i przyjemny w dotyku. Mile widziane są oczywiście koszule tego typu z logo restauracji na piersi.
  • Koszulki polo. Kompromis między formalnością i luzem. W lecie barman może mieć na sobie polówkę z krótkim rękawem, a zimą wymienić ją na długi model.
  • Estetycznie wykonane T-shirty z nadrukiem. W całkowicie nieformalnych restauracjach ukierunkowanych na goszczenie rodzin z dziećmi można odstąpić od kołnierzyków na rzecz T-shirtu z nadrukiem. Tacy goście docenią ciepło i luz bijące od pracownika.
  • Fartuch to niezbędny element ubioru barmana, który chroni ubranie przed zabrudzeniem. W luźnej restauracji można wybrać fartuchy z zabawnymi nadrukami lub napisami z pozytywnym przekazem.
  • Klasyczne dżinsy. Dżinsy to wygodny i uniwersalny wybór spodni do stroju barmana w luźnej restauracji. Mogą być granatowe lub czarne. Nie powinny mieć przetarć ani innych urozmaiceń – wciąż nie należy przesadzać z luzem.

W casualowych restauracjach nikt nie oczekuje od barmana białej koszuli i garniturowej kamizelki. W zupełności wystarczy estetyczna odzież z logo i klasyczne kroje.

Ubiór barmana w lokalach o konkretnym profilu

Bary studenckie, muzyczne, puby sportowe, nowoczesne hipsterskie browary… Oryginalna knajpka dla jasno sprecyzowanych grup wymaga, by barman wyglądał tak, jak oczekują tego jej goście. Nie ma żadnych odgórnych reguł, gdyż ustala je sam właściciel-kreator wizerunku lokalu.

  • Bar garażowy, w którym z głośników leci stary rock? Barman w T-shircie z wizerunkami muzycznych gigantów zdobędzie sympatię gości.
  • Bar sportowy, do którego przychodzą tłumy kibiców żądnych piwa i transmisji meczu piłki nożnej? Luźny T-shirt z barwami biało-czerwonych to wręcz must have.
  • Knajpka nakierowana na studentów pobliskiego wydziału? Barmanowi przyda się koszulka z logo uczelni.
  • Typowa imprezownia, która otwiera się dopiero po południu? Barman może nosić koszulkę z zabawnym nadrukiem lub logo świecącym w ciemnościach.

I tak dalej! Podstawą jest identyfikacja grupy docelowej i jej preferencji.

Podsumowanie

Ubiór barmana powinien być ściśle dopasowany do charakteru lokalu, w którym pracuje. W zależności od charakteru lokalu poziom formalności stroju będzie się znacznie różnić. W eleganckiej restauracji obowiązuje koszula z długim rękawem i wyhaftowanym logo, fartuch oraz garniturowe spodnie, podczas gdy w casualowej pizzerii wystarczą dżinsy i koszulka z logo lokalu. Należy wziąć pod uwagę target lokalu. Jeśli lokal nastawiony jest na studentów, barman może nosić koszulkę z logo uczelni, a w pubie sportowym – koszulkę drużyny sportowej.