Ostatnio bardzo popularna stała się dieta bezglutenowa, na którą większość osób przeszła w celu szybkiej redukcji masy ciała. Niektórzy jednak, ze względów zdrowotnych, nie powinni spożywać pszenicy i zawartego w niej glutenu. Chorzy na celiakię, czyli nietolerancję pokarmową na ten właśnie składnik, muszą obowiązkowo wystrzegać się dań pszenicznych i składników zawierających gluten.
Aby jednak delektować się ulubionymi potrawami kuchni włoskiej, wystarczy zastąpić klasyczne produkty składnikami bezglutenowymi. Jakie potrawy i artykuły spożywcze rodem z Włoch są polecane chorym na celiakię? Sprawdź!
Bezglutenowe dania makaronowe
Makarony włoskie wcale nie muszą zawierać glutenu. W sklepach są bowiem dostępne specjalne makarony bezglutenowe, produkowane m.in. z mąki kukurydzianej, ryżowej czy amarantusowej. Ze względu na dużą popularność, występują one w różnych postaciach. Można zatem kupić świderki, spaghetti, kokardki i wiele więcej rodzajów tego pysznego produktu.
Makarony bezglutenowe charakteryzuje się dużą ilością minerałów, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B. Najczęściej smakuje niemalże tak samo jak jego klasyczna wersja. Ugotowany w sposób al dente, posiada około 100–150 kcal w 100 g. Z jego pomocą można przyrządzić pyszne spaghetti ze szpinakiem, z indykiem i suszonymi pomidorami czy popularne bolognese.
Makarony bezglutenowe włoskie – rodzaje
Aby dobrze się odżywiać, musisz wiedzieć, który makaron nie posiada glutenu. Oto kilka z nich, które możesz znaleźć w sklepach i nie obawiać się, że źle wpłyną na Twój organizm.
Makaron kukurydziany
Jest jednym z najpopularniejszych zamienników. Wszystko przez to, że jego smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnego produktu. Produkuje się to przy użyciu dwóch składników: mąki kukurydzianej i wody. Czasami dodaje się skrobię, aby makaron miał lepszą konsystencję. Można go rozpoznać przez żółtą barwę.
W swoim składzie zawiera surowce mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B. Co więcej, posiada luteiny, które wpływają pozytywnie na wzrok i skórę.
Makaron gryczany
Kolejny jest makaron gryczany, który ma także niski indeks glikemiczny, dlatego sprawdzi się także w przypadku diabetyków. Zawiera witaminy z grupy B, oraz składniki odżywcze, takie jak: potas, fosfor czy magnez.
Można go podawać na zimno, jak i na ciepło. Wpływa pozytywnie na układ nerwowy.
Skoro makaron to i sosy – bezglutenowe dodatki
Sam makaron nie wystarczy, aby stworzyć ciekawą i pyszną potrawę. Do dopełnienia kompozycji smakowo potrzeba sosu. Tutaj osoby, które nie mogą spożywać produktów z glutenu, powinny uważać i sprawdzać skład oraz oznaczenie.
W przypadku kuchni włoskiej znajdziesz wiele gotowych sosów pesto, które doskonale sprawdzą się, jako dodatek do makaronu.
Pizza dla osób uczulonych na gluten
Chorzy na celiakię nie muszą rezygnować z pysznej pizzy. Wystarczy, że ciasto na nią zostanie przygotowane z mąki bezglutenowej. Odpowiedni przepis sprawi, że spód nie będzie twardy, a w smaku będzie niemalże identyczny jak klasyczna wersja z glutenem. Najprościej przyrządzić go z:
- 300 g mąki kukurydzianej,
- szczypty soli morskiej,
- łyżeczki sypkich drożdży,
- szklanki letniej wody,
- łyżki oliwy z oliwek.
Ciasto powinno swobodnie rosnąć przez około godzinę, a gotową pizzę należy piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smaczne dodatki, takie jak: wysokiej jakości sos pomidorowy, prawdziwa włoska mozzarella, czarne oliwki i aromatyczne zioła, dodadzą daniu charakteru i wyrazistości.
Gnocchi na słodko i słono
Kolejną pyszną włoską potrawą jest gnocchi, które przypomina polskie kopytka. Aby je przygotować, wystarczy sięgnąć po klasyczny przepis, a produkty z glutenem zamienić na bezglutenowe. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a smak potrawy zachwyci pasjonatów dobrego jedzenia. Kluski te można podawać na słono np. z sosem pieczarkowym czy pomidorowym, a także na słodko. Wersję deserową najlepiej połączyć z dżemem, miodem lub ulubionymi owocami.
Czas na deser – tiramisu bez glutenu
Każdy ma ochotę czasami na coś słodkiego. W kuchni włoskiej króluje tiramisu, które będzie idealną przekąską dla osób, które uwielbiają kawę. Aby ten deser był odpowiedni dla osób chorych na celiakię, musisz wybrać biszkopty bezglutenowe.
Tiramisu nie może się bez nich obejść. Dlatego przed rozpoczęciem pracy przygotuj: kawę, jajka, serek mascarpone, cukier i oczywiście bezglutenowe biszkopty.
Jak rozpoznać produkty bezglutenowe w sklepie?
Aby upewnić się, że produkt, który wybierasz nie zawiera glutenu, musisz spojrzeć na opakowanie. Jeśli pojawia się na nim przekreślony kłos, to znaczy, że jest to odpowiedni produkt dla osób chorych na celiakię.
Gdzie szukać oryginalnych włoskich produktów bezglutenowych?
Warto poszukać sklepów stacjonarnych, które zajmują się sprzedażą produktów pochodzenia włoskiego. Jednak często jest to trudne. Dlatego wystarczy, że wyszukasz ich w Internecie. Tu znajdziesz wiele stron , które zajmują się sprzedażą produktów prosto od producentów ze słonecznej Italii. Kilka kliknięć dzieli Cię od zamówienia i spróbowania makaronów i innych produktów skierowanych dla osób chorych na celiakię.
Mam nadzieję, że teraz już wiesz, jakie produkty bezglutenowe możesz wybrać. Przygotuj pyszne potrawy i nie pozwól, aby celiakia Cię ograniczała. Szukaj produktów z przekreślonym kłosem ze sprawdzonych sklepów z oryginalnymi włoskimi produktami.