3 pomysły na kaszę – wykorzystaj kaszę w swojej diecie!

Kiedyś była podstawą diety, dziś ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Kasza, bo o niej mowa, potrafi odmienić smak potraw i dodać im niezwykłych walorów (nie tylko odżywczych!). Nie jesteś fanem potraw z kaszy, chcesz spróbować czegoś nowego w kuchni i szukasz inspiracji lub po prostu nie wyobrażasz sobie codziennego jadłospisu bez tych nasion zbóż? Jeśli przynajmniej na jedno z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, musisz zapoznać się z naszymi inspiracjami, których głównymi bohaterkami są: kasza krakowska, gryczana i jaglana. Z góry życzymy smacznego!

Poznaj kaszę bliżej

Kasza jest bombą witamin i minerałów, dzięki czemu jest doskonałym wyborem dla osób prowadzących aktywny styl życia. Każda z kasz ma nieco inne właściwości, możesz wybrać tę, która najlepiej spełni aktualne potrzeby twojego organizmu. Kasze są bogate w węglowodany i białko roślinne, a ponadto zawierają szereg minerałów, m.in. żelazo, magnez, potas i cynk. Jedząc kasze, dostarczasz sobie niezbędnych witamin z grupy B, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Uzupełnieniem diety i zamiennikiem kaszy może być komosa ryżowa, nazywana także quinoa, która staje się coraz bardziej popularna ze względu na interesujący smak, ale także właściwości, których nie znajdziesz w żadnej kaszy. Quinoa zawiera aminokwasy egzogenne, dzięki czemu jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.

Większość kasz jest bezglutenowa, co pozwala osobom chorującym na celiakię kreować ciekawe i smaczne przepisy z ich wykorzystaniem. Pamiętaj jednak, że jeśli unikasz glutenu, nie możesz spożywać kuskusu, kaszy manny, owsianej i jęczmiennej.

Kasza gryczana w śródziemnomorskim stylu

Śródziemnomorski styl jedzenia zyskuje coraz większą popularność, a dieta oparta na nim jest przez wielu uważana za optymalną dla naszego organizmu. Aspekty zdrowotne są niezwykle istotne, jednak nie można pominąć walorów smakowych diety, które jeszcze mocniej zachęcają do jej wypróbowania. Doskonałym przykładem wspaniałego smaku jest warzywna potrawka z kaszy gryczanej, do której dodamy ser feta i oliwki – czarne lub zielone, w zależności od upodobań. Na oleju podsmaż czosnek, cebulę, paprykę oraz chili. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszaj. Jako dodatek, możesz dodać sery włoskie np. parmezan czy gorgonzolę oraz oliwki. 

Kasza krakowska po włosku

Pierwszym skojarzeniem z kuchnią włoską jest zdecydowanie makaron, ale z kaszy możemy przygotować odpowiednik pasty w nieco zdrowszej wersji. Pomogą nam w tym polskie pomidory, aromatyczny czosnek, sery wegańskie i oryginalna włoska oliwa.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojony czosnek, delikatnie mieszając. Następnie dorzuć obrane ze skórki pomidory i duś na małym ogniu, aż będą miały konsystencję sosu. Nie zapomnij o świeżej bazylii. Królową tego dania jest zdecydowania kasza, którą po ugotowaniu wystarczy wymieszać z sosem, a smak z potrawy wydobędzie wegański ser. Wybierz swój ulubiony – ricotta, mozarella czy cheddar? My stawiamy na włoską mozarellę!

Kasza jaglana na słodko

Słodkie śniadanie? Wypróbuj jaglankę, która daje energię na cały dzień. Kasza jaglana gotowana z mlekiem roślinnym rozpływa się w ustach. Dodaj do niej ulubione letnie owoce oraz orzechy lub przygotuj jesienną wersję z prażonym w cynamonie jabłkiem i rodzynkami. Tak przygotowaną jaglankę możesz zblendować, otrzymując kremowy budyń jaglany. Niemal w każdym sklepie znajduje się kasza jaglana. Ceny za opakowanie wahają się w granicach około 5 zł za opakowanie, więc jest to stosunkowo niska kwota, jaką musimy zapłacić za produkt, z którego przygotujemy pyszny posiłek.