Loading...
Zdrowie i uroda

Włoskie przekąski – nietuzinkowe i zaskakujące propozycje

ciekawe włoskie przekąski

W kuchni włoskiej nie brakuje wielu ciekawych i smacznych dań czy przekąsek. Niektóre z nich zna i lubi niemalże każdy z nas. Udając się do sklepu oferującego prawdziwe italijskie wyroby lub też robiąc zakupy przez Internet, możemy jednak natknąć się na wiele ciekawych i dość zaskakujących propozycji. W dzisiejszym artykule weźmiemy zatem pod lupę właśnie te mniej znane włoskie przekąski. Których z nich warto posmakować? Sprawdź!

Anchois w oliwie z oliwek

Jedną z ciekawszych włoskich przekąsek są przede wszystkim anchois w oliwie z oliwek. Co to takiego? Te włoskie przekąski to filety z sardeli łowionych np. w Morzu Kantabryjskim. Ich głównym wyróżnikiem jest wspaniała mięsista konsystencja. Co ciekawe, takie rybki muszą zostać poddane obróbce do 12 godzin od ich wyłowienia z wody. Ich smak jest bardzo intensywny i słony. Anchois można jeść solo lub w akompaniamencie innych dodatków. Bardzo często dodaje się je do wszelkich dań kuchni śródziemnomorskiej, a nawet spaghetti. Świetnie pasują także do sałatek, grzanek czy pieczonej papryki. Anchois w oliwie z oliwek należy spożyć do 2-3 dni od otwarcia. Musimy jednak zadbać o to, by całe były zanurzone w marynacie. 

Ta włoska przekąska jest w Polsce dość popularna, ale tę prawdziwie włoską najlepiej kupić w specjalizującym się w kuchni z tego kraju sklepie internetowym: https://kuchnia-wloska.com.pl/category/przekaski. To gwarancja najwyższej jakości i prawdziwie włoskiego smaku.

Przekąski włoskie – czosnek marynowany

Kolejnym ciekawym produktem jest niewątpliwie czosnek marynowany. Najczęściej zalewa się go mieszanką różnych rodzajów olejów oraz octem z dodatkiem świeżych ziół. Taki produkt można dodać do niemalże każdego dania. Najlepiej jednak pasuje do grillowanego mięsa, bruschetty, grzanek, makaronów, a także zapiekanek. Należy jednak pamiętać, że produkt ten ma charakterystyczny smak, dlatego też musimy wyczuć odpowiednią jego ilość w naszym daniu. Gdzie kupować oryginalne przekąski włoskie? Najlepiej sprawdzić

Włoskie przekąski – kapary w occie

Każdy smakosz kuchni włoskiej powinien także pamiętać o wyśmienitych kaparach w occie. Te oczywiście, tak samo jak dwie wyżej wymienione przekąski, cechują się dość ciekawym i nietuzinkowym smakiem. Kapary warto wykorzystać do wszelkiego rodzaju sałatek, sosów, makaronów oraz mięs. Można stworzyć także na ich bazie ciekawe pasty oraz dipy. Możliwości jest zatem naprawdę mnóstwo. 

Karczochy w zalewie

Karczochy to warzywa, które stosowane są w wielu różnych kuchniach. Występują nie tylko jako włoska przekąska – ceni się je bowiem za cudowny smak oraz wiele cennych właściwości odżywczych. We Włoszech niezwykle dużą popularnością cieszą się karczochy w zalewie. Te przed marynowaniem najczęściej poddawane są delikatnej obróbce. Na największą uwagę zasługują zdecydowanie grillowane karczochy w oleju. Można dodać je do pieczywa, sosów, mięs, a także makaronów. Niejednokrotnie wykorzystuje się je również w zapiekankach czy pizzach. Zdecydowanie warto ich spróbować, tym bardziej że są one bardzo charakterystyczne w smaku, a przez liczne przyprawy zyskują niebanalnego aromatu. 

Włoskie przekąski – cebulki marynowane

Włosi lubią wszystko, co marynowane. Uważają nawet, że taki sposób obróbki jest wręcz idealny do większości produktów. W daniach kuchni włoskiej można zatem bardzo często spotkać np. marynowane cebulki – to dość znana w Polsce włoska przekąska. Dzięki odpowiedniej zalewie warzywa te zyskują walorów smakowych. Stają się mniej ostre, jednak mają w sobie coś niezwykłego. Przez to dodaje się je do niemalże wszystkiego. Najlepiej komponują się jednak z grillowanym mięsem oraz rybami. Stanowią także cudowny dodatek do sałatek, past oraz sosów. 

Włoska przekąska do smarowanie – krem z oliwek

Oliwki to produkty, które we Włoszech wykorzystuje się na wiele różnych sposobów. Mogą stanowić dodatek do dań, a także ciekawą bazę do pasty. Po ich dokładnym rozdrobnieniu oraz dodaniu odrobiny oliwy lub oleju powstaje nam bowiem cudowny, kremowy, gęsty dip. Ten można wykorzystać do bruschetty, kanapek, mięs, zapiekanek oraz sosów. Niekiedy smaruje się nim również naleśniki. Dzięki temu zyskujemy ciekawą wytrawną wersję tego dania. Ostateczny smak kremu z oliwek zależy oczywiście od ich odmiany. 

Ciekawych i mało popularnych w Polsce włoskich przekąsek jest oczywiście zdecydowanie więcej. Aby poznać je wszystkie, polecamy zaznajomić się z ofertą sklepów oferujących prawdziwe italijskie wyroby sprowadzane prosto z Włoch! Każdy z pewnością znajdzie wtedy jeszcze kilka oryginalnych propozycji. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *