Od kilku tysięcy lat jej właściwościami cieszą się mieszkańcy Ameryki Południowej, ale ostatnio coraz częściej pojawia się na europejskich i polskich stołach. Za Oceanem Atlantyckim jest znana jako quinoa, w Polsce – jako komosa ryżowa. Cena jej nasion nie jest wygórowana i można je wykorzystać w kilku smacznych i zdrowych daniach, które świetnie nadają się zarówno na obiad, jak i szybką przekąskę.
Właściwości komosy ryżowej
Komosa ryżowa do dziś jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawianych w Ameryce Południowej, zwłaszcza na wysoko położonych terenach. Występuje w trzech głównych odmianach, jako komosa czarna, biała i czerwona. Jej ziarna mają wiele właściwości pożądanych w codziennej diecie. Są bogate w białko, magnez i fosfor, nie brakuje w nich również witamin, zwłaszcza z grupy B.
Regularne spożywanie komosy pomaga również w zachowaniu idealnej sylwetki. Do występujących w niej ważnych dla zdrowia substancji można dodać jeszcze brak glutenu. Z tego powodu stanowi bezpieczny zamiennik tradycyjnych zbóż dla wszystkich, którzy zmagają się z celiakią.
Najlepsze dania z komosą ryżową
Oprócz wielu innych właściwości nasiona komosy są bardzo smaczne, mogą służyć do przygotowywania wielu ciekawych potraw. Na polskim rynku najłatwiej dostać kaszę przygotowaną na bazie ziaren tej rośliny i to ona jest podstawą najsmaczniejszych przepisów.
Nie masz pomysłu na wykorzystanie kaszy w swojej diecie? Sprawdź nasze propozycje – 3 pomysły na kaszę – wykorzystaj kaszę w swojej diecie!
Komosa z warzywami i kurczakiem
Komosa ryżowa świetnie smakuje zwłaszcza z warzywami i kurczakiem – do takich połączeń nadaje się nawet lepiej niż naturalna kasza z łuskanego prosa. Komosa będzie najbardziej aromatyczna, gdy ugotujemy ją wraz z wywarem drobiowym. Następnie na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażamy czosnek, cebulę i kawałki kurczaka, do tego dodajemy pomidory, brokuły lub inne ulubione warzywa. Całość dusimy przez kilka minut.
Burgery z komosą
Komosa świetnie będzie smakować w formie burgerów. Z takiego pomysłu ucieszą się zwłaszcza Ci, którzy poszukują zamienników dla tradycyjnych burgerów lub nie spożywają mięsa. Placki z ugotowanej komosy z dodatkiem ugniecionej ciecierzycy bądź fasoli będą świetnie smakować w bułce ze świeżą sałatą i innymi warzywami.
Zupa z komosą
Komosa ryżowa może służyć również jako smakowity dodatek do zup. Ciekawym pomysłem będzie połączenie jej z krewetkami. Oprócz tych dwóch składników do wody warto wrzucić czosnek, cebulę i drobno pokrojone ziemniaki. Po kilkudziesięciu minutach krewetki należy wyciągnąć i usunąć z nich pancerze, ale potem wrzucić na powrót do zupy. Można do niej dorzucić także ugotowane jajko, kukurydzę oraz bób i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. Taka zupa świetnie zaspokoi głód i zadziwi niespotykanym smakiem.
Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym odżywianiu? Zajrzyj na e-figura.pl i zmień swoje nawyki żywieniowe już dziś!
Komosa w naleśnikach
Ugotowana komosa może także służyć jako składnik niekonwencjonalnych naleśników. Wystarczy wymieszać ją z tradycyjnymi składnikami, czyli jajkiem, wodą, mlekiem i mąką. Lekkie doprawienie solą i cukrem, kilka minut na patelni i gotowe! Naleśniki z komosy najlepiej będą smakować na słodko. Można je spożywać z miodem i owocami, ale równie dobrze posmarować konfiturą.