Obecnie większość osób stara się robić świadome zakupy. Nieraz jednak bardzo ciężko stwierdzić, czy wybrany przez nas produkt jest odpowiedni. Szczególną uwagę należy zachować podczas analizowania artykułów spożywczych. Mają one bowiem bezpośredni wpływ na stan naszego zdrowia. W tym artykule podpowiemy więc, jak zdecydować się na najlepszy olej spożywczy. Sprawdź!
Po pierwsze: zastosowanie
Wybierając najlepszy olej musimy w pierwszej kolejności zastanowić się, do czego jest nam potrzebny. Każdy rodzaj tłuszczu stosuje się bowiem w inny sposób i posiada odmienne składniki odżywcze. Do smażenia oraz przygotowywania potraw poddawanych obróbce termicznej należy kupić olej rafinowany. Posiada on wysoki punkt dymienia, dzięki czemu po podgrzaniu nie wytwarza szkodliwych dla zdrowia substancji toksycznych. Najpopularniejszy to ten produkowany ze słonecznika bądź z rzepaku. Jeśli natomiast zależy nam głównie na dodawaniu tłuszczu do sałatek czy też pieczywa, o wiele lepiej zdecydować się na olej nierafinowany. Jest on przeznaczony do dań na zimno i posiada dużo cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, witamin oraz minerałów. Taki tłuszcz roślinny można także aplikować na ciało, twarz oraz włosy. Ważne jest jednak to, by w celach kosmetycznych stosować oleje naturalne. Sklep, w którym go zakupimy musi więc sprzedawać jedynie wysokiej jakości ekologiczne produkty.
Po drugie: sposób wytłoczenia
Podczas zakupów należy zwrócić również uwagę na to, w jaki sposób został wyprodukowany dany tłuszcz roślinny. Naturalne oleje nierafinowane muszą być pozyskiwane z wysokiej jakości ekologicznych roślin, które poddane były dokładnej selekcji. Dzięki temu mamy pewność, że do naszego produktu nie przedostały się żadne związki chemiczne. Tłocznia oleju rzepakowego czy każdego innego rodzaju tłuszczu, powinna nam również zagwarantować, że proces produkcji przebiegał w temperaturze niższej niż 38 stopni Celsjusza. W ten sposób wybrany przez nas produkt dostarczy do naszego organizmu wszystkie najważniejsze składniki odżywcze.
Po trzecie: producent
Przeglądając znajdujące się w sklepie rodzaje olejów, warto brać pod uwagę jedynie te, które produkowane są na terenie naszego kraju. Tłuszczem roślinnym, z którego słynie Polska jest zdecydowanie nierafinowany olej lniany. Producent takiego wyrobu przeważnie ma jednak w swojej ofercie również wiele innych produktów tego typu. Rodzima firma jest w stanie dostarczyć nam świeży olej w zaledwie kilka dni, a czasem nawet i godzin od daty jego wytłoczenia. Dzięki temu nie jełczeje on podczas transportu, a my wiemy, że na naszym stole ląduje produkt najwyższej jakości. Wyroby sprowadzane z zagranicy mają do przebycia długą drogę, dlatego automatycznie musimy je zużyć szybciej, niż gdy kupimy polski olej.
Po czwarte: opakowanie
Nie bez znaczenia jest również opakowanie oleju. Nie chodzi tutaj jednak o względy estetyczne czy ciekawie prezentującą się etykietę. Tłuszcz roślinny nierafinowany musi znajdować się w ciemnej szklanej butelce. Dzięki temu pod wpływem światła czy ciepła nie traci swoich właściwości odżywczych. Po otworzeniu, produkt ten należy umieścić w lodówce bądź miejscu, w którym temperatura oscyluje w granicach 4-10 stopni Celsjusza. Oleje rafinowane mogą być natomiast przelewane do plastikowych opakowań, a następnie trzymane przez nas np. w kuchennej szafce.