Słodki smak potraw nie zawsze kojarzy się ze zdrowiem. Dzieje się tak, ponieważ badania wykazały jak bardzo biały cukier szkodzi i jak wielkie spustoszenie sieje w organizmie człowieka. Na szczęście na rynku dostępne są naturalne, słodkie produkty, które idealnie sprawdzają się jako zamiennik niezdrowego kryształu.
Odszukaj słodki smak w naturze
Biały cukier nie jest jedyną substancją słodzącą. Na całym świecie od dawien dawna istnieją produkty, które nadają potrawom słodki, przyjemny smak. Dziś ponownie znajdują zastosowanie w kuchni, jako niezastąpione dodatki do wypieków, ciast, deserów, sałatek, napojów i wielu innych kulinarnych specjałów. Oto kilka inspiracji słodkich zamienników tradycyjnego cukru, które zachęcą Cię do smakowania i wykorzystania w czasie przygotowywania różnego rodzaju dań.
Syrop imbirowy – niepowtarzalny aromat i smak
Syrop imbirowy znajduje zastosowanie w kuchni nie tylko jako aromatyczna i smaczna przyprawa, ale także jako środek przeciwdziałający wielu chorobom. Jeśli tylko coś drapie Cię w gardle albo czujesz się wyziębiony, to syrop imbirowy doskonale poradzi sobie z tymi niedogodnościami. Jeśli szukasz przepisu na ożywczy i pyszny napój, to szybko przygotujesz go z syropu z imbiru. Do wody wystarczy dodać syrop imbirowy, sok z cytryny i odrobinę kurkumy.
Melasa buraczana i jej smak znany z dzieciństwa
Melasę buraczaną o gęstej konsystencji znały już nasze babcie. Dziś ponownie ciemnozłoty słodki przysmak wraca do zdrowej diety. Melasa buraczana bogata jest w magnez, wapń, potas, żelazo. Idealnie sprawdza się jako słodka substancja dodawana do wypieków, pierników i chleba. Nadaje cudownie słodki smak daniom serwowanym na śniadanie, takim jak: omlety, naleśniki i owsianki. Cudownie smakuje z mlekiem, herbatą i orzeźwiającymi napojami.
Cukier palmowy o karmelowej nucie smakowej
Cukier palmowy doskonale sprawdza się jako słodki zamiennik tradycyjnego cukru. O ciemnej barwie i karmelowym smaku świetnie się komponuje z ciastami, sosami, deserami oraz potrawami z kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Można też z niego przygotować pyszny lukier, który pięknie ozdobi słodkie wypieki.
Ksylitol danisco i jego wszechstronne zastosowanie w kuchni
Ksylitol danisco (ksylitol fiński) uzyskiwany jest w procesie przetwarzania masy drzewnej z drzew liściastych, takich jak: brzoza. Producent ksylitolu brzozowego zadbał o najwyższą jakość i czystość tego słodzika. Obecnie uchodzi on za najzdrowszy i z powodzeniem może być wykorzystywany do słodzenia wszelkich wypieków, deserów, sałatek, sosów i napojów. Zaletą ksylitolu fińskiego jest jego bardzo niski IG, dlatego może być stosowany przez diabetyków. Kolejną mocną stroną cukru brzozowego jest to, że zawiera niemal o 40% mniej kalorii w porównaniu z cukrem pozyskiwanym z buraków cukrowych.