Bluzy kucharskie z logo restauracji i nazwiskiem stanowią nieodzowny element roboczego stroju pracowników gastronomii. Dlaczego warto poświęcić uwagę ich właściwemu wyborowi i jak wygląda znakowanie bluz dla kucharzy? Zapraszamy do lektury.
Bluzy kucharskie jako element promocji firmy
Bezpośrednia obsługa klientów restauracji należy oczywiście do kelnerów i managera sali, ale i kucharze nie chowają się przed ich wzrokiem. Coraz większą popularność zyskują lokale z otwartymi kuchniami, gdzie kucharze przygotowują dania na oczach gości. Szefowie kuchni wychodzą na salę, by zapytać klietów o opinie na temat menu. Kucharze występują także na konkursach, pokazach gotowania i w mediach, gdzie stanowią „żywą reklamę” swojego lokalu.
Schludna prezencja jest jedną ze składowych profesjonalnego wizerunku każdej restauracji; bluza kucharska, ozdobiona gustownym nadrukiem lub haftem z firmowym logo, prezentuje się estetycznie i prestiżowo.
Bluzy pod nadruki muszą być wysokiej jakości – praca w gastronomii z reguły oznacza częste pranie! Z wytrzymałej odzieży od wielu lat słynie marka Gildan, o której asortymencie pisaliśmy w innym artykule: https://www.puffa.pl/2021/05/19/poznaj-szeroki-asortyment-marki-gildan-i-wybierz-cos-dla-siebie/.
Bluza dla kucharza – jaki materiał?
Pamiętajmy jednak, że bluza kucharska to odzież robocza i główne cechy, jakimi powinna się odznaczać, to trwałość i funkcjonalność. Do wykonania bluz najczęściej stosuje się bawełnę oraz mieszanki bawełny z poliestrem, o gramaturach przynajmniej 200 g/m2.
Wysoka grubość materiału zwiększa jego odporność na przetarcia i pękanie, a zastosowanie naturalnej przędzy zapewnia dobrą oddychalność – to istotne w kuchniach, gdzie temperatura często oscyluje wokół 30 i więcej stopni.
Przed wyborem bluz dla kucharzy warto także zwrócić uwagę na przepisy prania. Odzież gastronomiczna często się brudzi, a niektóre plamy wymagają potraktowania gorącą wodą i detergentem, dlatego materiał powinien wykazywać jak najwyższą odporność na te czynniki.
Fason bluz kucharskich
Obszerny fason przypominający kitel lub kimono zapewnia nieskrępowaną swobodę ruchów. Bluzy kucharskie z haftem mają na ogół dwurzędowe zapięcie, co pozwala dodatkowo dopasować ich szerokość. Praktycznym detalem jest tylny uchwyt do przewleczenia taśm zapaski – w ten sposób fartuch nie będzie zsuwać się ani przekręcać, gdy praca w kuchni nabierze mocnego tempa. Warto także wybrać model z przynajmniej jedną pojemną kieszenią na niezbędne drobiazgi, które zawsze warto mieć pod ręką.
Na rynku dostępne są bluzy kucharskie zarówno z długimi, jak i krótkimi rękawami. Ich materiał ochrania jednak ręce przed pryskającymi składnikami dania, dlatego warto wybrać bluzę, która okryje przynajmniej część przedramion; w razie potrzeby mankiety zawsze można wywinąć.
Bluzy kucharskie – znakowanie
W restauracjach typu fine dining powszechnie stosuje się haft – technikę kojarzoną z elegancją i tradycją. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zastosować ją także na bluzach potrzebnych w mniej formalnych lokalach; tym bardziej, że wyhaftowany emblemat przetrwa w niezmienionej formie każde pranie i prasowanie, a koszt wykonania opłaca się nawet przy niewielkiej ilości sztuk.
Równie trwałe będą nadruki na bluzach kucharskich wykonane za pomocą nowoczesnych metod znakowania, np. druku termotransferowego. Technikę tę stosuje się do wykonania bardziej skomplikowanych, wielobarwnych logotypów. Emblemat można nadrukować bezpośrednio na materiale lub na osobnej naszywce, przyszytej następnie do bluzy.
Tradycyjnie poza nazwą i logo restauracji na bluzach kucharskich umieszcza się także nazwisko jej właściciela. To umożliwia lepszą komunikację na linii klient-kucharz, ma także osobną wartość marketingową. Szefowie kuchni często pracują bowiem na swoją osobistą renomę, a uznane nazwisko głównego kucharza podnosi prestiż całego lokalu. Warto zadbać więc o ten drobny szczegół, by wykorzystać potencjał drzemiący w personalizacji odzieży firmowej!