Produkty z trufli – do czego je wykorzystać?

Trufle, czyli wykwintne i trudno dostępne grzyby, posiadają wyjątkowe walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Ich wysoka cena związana jest z rzadkością występowania oraz nietypowym smakiem. Uważane są za prawdziwy luksus na stole, a najlepiej smakują z najprostszymi daniami. Jakie trufle są najbardziej popularne na włoskich i francuskich stołach, a także do czego możemy wykorzystać produkty z nich stworzone, np. krem truflowy?

Trufle, czyli luksusowe grzyby

Trufle to grzyby o kulistych owocnikach, które wyrastają pod ziemią. Posiadają wyjątkowe walory smakowe, jednak występują rzadko i jedynie w ściśle określonych miejscach. Ludzie, ale i dziki, przeczesują lasy w północnych i środkowych Włoszech oraz południowej Francji w ich poszukiwaniu. Można znaleźć je także w Hiszpanii oraz Chinach. Właśnie przez wzgląd na ich rzadkie występowanie i wyjątkowy smak są drogim i luksusowym specjałem.

Klasyfikacja trufli

  • Białe trufle – gatunek najbardziej ceniony i poszukiwany, nazywane także “królowymi trufli”. Rosną w północnych i środkowych Włoszech, a także na południu Francji. Mają żółtawą skórkę i nieregularny kształt. W środku są najczęściej kremowe lub żółto-szare z białymi żyłkami. Wyróżniają się mocnym, słodko czosnkowym zapachem. Biała trufla po ugotowaniu traci swój charakterystyczny smak i aromat, więc spożywa się ją wyłącznie na surowo.
  • Trufle czarne – gatunek, w którym rozróżniamy cztery odmiany: truflę czarną, truflę czarną gładką, truflę czarną zimową oraz truflę czarną bagnoli. Wszystkie wymienione posiadają ciemną skórkę i jasnoszary miąższ z białymi żyłkami. Trufla zimowa pachnie gałką muszkatołową, natomiast trufla czarna posiada aromat owocowy.

Najpopularniejsze produkty włoskie z trufli

W kuchni włoskiej najczęstszym towarzystwem dla trufli jest oliwa z oliwek, z której wyrabiana jest oliwa truflowa, a także wszelkie makarony, głównie z sosami na śmietanie. Trufle możemy zakupić w postaci aromatyzowanej oliwy, octu balsamicznego, a także różnych kremów i past. Pasta truflowa stanowi świetny dodatek do mięs, makaronów, grzanek czy risotta. Znakomita jest także jajecznica oraz omlety z dodatkiem masła truflowego, które również możemy znaleźć na rynku. Zdecydowanie najdroższym produktem jest trufla w całości, najczęściej w naturalnej zalewie z dodatkiem soli. Jeśli zdecydujemy się na taki zakup, pamiętajmy, iż w przypadku trufli, mniej oznacza więcej. Bardzo popularny jest także sos z mielonej czarnej trufli letniej, z dodatkiem grzybów i oliwy z oliwek, który również pełni świetny dodatek do wielu dań.