Lato, to czas świeżo wyciskanych soków, cytrynowych lemoniad, czy arbuzowych smoothie. Kiedy jednak przychodzą te chłodniejsze miesiące i temperatura spada, chętniej sięgamy po herbatę i wszelkiego rodzaju rozgrzewające napoje. Sięgamy po cynamon, goździki, cytrynę, chcąc stworzyć smaczny, ale zarazem rozgrzewający napój, najlepiej bogaty w witaminę C. Oto nasze pomysły, na zimowe, rozgrzewające napoje na bazie herbaty!
Co można dodać do zimowej herbaty?
Bakalie, kandyzowane i suszone owoce
Dodajemy je do typowo jesiennych ciast, ale możemy także wzbogacić nimi zimowe napoje. Zarówno suszone owce, jak i bakalie, świetnie sprawdzają się, jako dodatek do jesiennych napojów. Idealną bazę stanowi czarna herbata. Można użyć również jej rosyjskiej wersji, czyli Iwan Czaj – z wierzbówki kiprzycy. Propharma miód manuka będzie idealnym dodatkiem, jeżeli zależy nam na jej osłodzeniu lub z cytryną, jeżeli zależy nam na sporej dawce witaminy C i lekko kwaskowym smaku. Do takiej herbaty możemy dodać kilka rodzynek lub suszonej żurawiny. Suszona śliwka kalifornijska również będzie świetnym dodatkiem – nada herbacie lekkiej słodyczy, ale zarazem charakterystycznego, delikatnie cierpkiego smaku, kojarzącego się ze świętami. Takie dodatki nie dość, że zmienią smak herbaty, to dodatkowo sprawią, że będzie ona wyglądała naprawdę wyjątkowo!
Wspomnieliśmy także o owocach kandyzowanych. Te również stanowią świetny dodatek do zimowy herbat. Jeżeli decydujemy się właśnie na nie, zrezygnujmy z wszelkiego rodzaju słodzików. Owoce kandyzowane wraz z owocową nutą, wprowadzą do zimowej herbaty lekką słodycz!
Owoce, przyprawy i inne aromatyczne przyprawy…
Zamień cytrynę na… plaster pomarańczy lub grapefruita! Za sprawą pomarańczy wprowadzisz do herbaty kwaśną nutę smakową, jednak delikatniejszą od cytryny i odrobinę słodszą. Grapefruit nada herbacie charakterystycznej goryczy, która połączona będzie z delikatnym słodkim smakiem.
Imbir to zimowy klasyk – nie mogło go zabraknąć w tym zestawieniu. Można pociąć go na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce. Ma lekko gorzkawy smak, ale jego największą zaletą jest to, że rozgrzewa. Każdy napój wzbogacony o imbir staje się bardziej wyrazisty.
Goździki również kojarzą się ze świętami. Mają nie tylko intensywny zapach, ale także smak – bardzo intensywny i głęboki, ale zarazem ostry. Mówi się, że regularne dodawanie goździków do herbaty, sprzyja naszej odporności – sprawia, że rzadziej łapiemy przeziębienia.
Pigwa to żółty owoc, dodający herbacie kwaskowatego smaku. Jest mało popularna jako dodatek do rozgrzewających napojów, częściej występuje w nalewkach. Do herbaty najlepiej dodać łyżeczkę soku z pigwy, lub kawałeczki zamarynowanego owocu.
Nasz pomysł na zimową herbatę!
Zaparz czarną herbatę, najlepiej w dużym kubku! Ta smakowita wersja tego rozgrzewającego napoju, znika bardzo szybko! Gdy wyciągniesz już woreczek herbaty, dodaj łyżeczkę miodu, a także dwa plasterki świeżego imbiru. Jeden plaster pomarańczy nakłuj goździkami, a następnie dodaj do swojej herbaty. To bardzo prosty przepis na zimową herbatę, która zachwyca aromatem i smakiem!