Odżywka białkowa czekoladowa świetnie sprawdza się nie tylko w koktajlach, ale również w proteinowych ciasteczkach. Jeśli z kolei nie chcemy zmieniać smaku potrawy, to wówczas doskonale sprawdzi się białko serwatkowe naturalne. W ten sposób możemy przygotować z odżywek białkowych przeróżne przysmaki – zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Prym z całą pewnością wiodą ciasteczka, które nie tylko świetnie smakują, ale również dostarczają organizmowi odpowiedniej dawki wysokiej jakości białka.
Czas na proteinowe ciasteczka!
Osoby regularnie trenujące i bardzo aktywne fizycznie mogą mieć pewne problemy z dostarczeniem do organizmu odpowiedniej ilości białka. Jeśli zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest spore, to przyjęcie go wraz z pożywieniem może być problematyczne. Nasz żołądek ma bowiem ograniczone możliwości i zbyt duża ilość jedzenia może przyczynić się wręcz do wystąpienia problemów zdrowotnych. Tym bardziej, że naturalne pokarmy zwykle nie zawierają jedynie białka, ale również tłuszcze i węglowodany. Z pomocą przychodzą odżywki białkowe. Można z nich przygotować najróżniejsze przysmaki – zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Ciasteczka proteinowe świetnie sprawdzają się po treningu zważywszy na to, że właśnie po aktywności fizycznej rośnie nasze zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Pomysłów na przygotowanie takich słodkości jest wiele. Odżywka białkowa w połączeniu z owocami, orzechami, płatkami owsianymi czy też bakaliami to sycąca poezja smaku.
Przedstawiamy pomysły na ciasteczka proteinowe
Bananowe ciasteczka proteinowe
Potrzebne składniki: dwa banany, 60g czekoladowej odżywki białkowej, 3/4 szklanki płatków owsianych i trzy łyżki ulubionego masła orzechowego.
Wykonanie: banany blendujemy z masłem orzechowym, po czym dodajemy odżywkę i płatki owsiane. Całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy na kilkanaście minut. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasteczka, formując owalny kształt, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia nie powinien przekroczyć 15 minut.
Czekoladowe ciasteczka bogate w białko
Do przygotowania czekoladowych ciasteczek będziemy potrzebować dwóch bananów, 60g odżywki białkowej o smaku czekolady, 30 ml mleka roślinnego, ¾ szklanki płatków owsianych, dwie łyżki rodzynek.
Wykonanie: banany blendujemy z mlekiem, po czym dodajemy do nich wymieszane wcześniej płatki z odżywką i rodzynkami. Całość mieszamy i wykładamy łyżką powstałą masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Ciastka pieczemy przez dziesięć minut.