Loading...
Bez kategorii

Dodatki do ciast i deserów, dzięki którym odmienisz smak swoich wypieków

dodatki do ciast

Deser to ulubiony posiłek większości dzieci i wszystkich łasuchów. Bywa jednak, że smak klasycznej szarlotki czy sernika, który wypiekasz od lat, może nieco się znudzić. Jak temu zaradzić? Najlepiej wypróbować niestandardowe dodatki do ciast. Czasami wystarczy tylko zastąpić czymś kilka łyżek cukru – na przykład stosując ksylitol brzozowy fiński – a Twoje wypieki nabiorą zupełnie nowego smaku i aromatu.

Syrop buraczany – aromatyczny dodatek do ciasta

Produktem, który ostatnio wraca do łask, jest syrop buraczany, nazywany inaczej melasą. Przed laty często używano go do słodzenia różnego rodzaju potraw, był popularny szczególnie na wsi. Dziś na nowo odkrywamy zalety, jakie kryje w sobie ten naturalny słodzik. Gdy dodamy go do ciasta, sprawimy, że smak będzie bardzo głęboki, dodatkowo wzmacniając aromat. Z tego powodu syrop buraczany świetnie nadaje się do tradycyjnych pierników. Wystarczy wlać kilkadziesiąt mililitrów do ciasta, by przygotować deser, który zadziwi wszystkich gości i domowników przyzwyczajonych do standardowych wypieków. Melasa będzie pasować również do korzennych ciasteczek, a także ciasta marchewkowego i orzechowego. Może także służyć jako zamiennik miodu.

Syrop imbirowy – nie tylko na przeziębienie

Imbir jest znany z charakterystycznego smaku i właściwości rozgrzewających. Z tego powodu często sięgamy po niego jesienią i zimą, a także wtedy, kiedy staramy się walczyć z przeziębieniem lub grypą. Podobnie jest z syropem imbirowym, który powstaje po zmieszaniu imbiru z cukrem trzcinowym lub miodem oraz wodą. Taki napój można dodawać do herbaty, ale również do słodkich wypieków. Jego smak będzie bardzo dobrze współgrał z jesiennym ciastem dyniowym czy też aromatycznym ciastem pomarańczowym. Syrop imbirowy może również wzbogacić nadzienie szarlotki – w ten sposób jej smak stanie się bardziej wyrazisty, a Ty zaskoczysz podniebienia swoich bliskich i znajomych.

Ksylitol – zamiennik dla cukru

Zastosowanie w deserach i domowych wypiekach znajdzie również wspomniany we wstępie ksylitol. To nazwa, pod którą kryje się cukier brzozowy. Jest równie słodki co białe kryształki, które stosujemy na co dzień. Zawiera jednak zdecydowanie mniej kalorii i nie jest tak szkodliwy dla naszych zębów. Ten naturalny słodzik ma też znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier, dlatego z powodzeniem można go używać jako jego zamiennik w ciastach dla diabetyków. Ksylitol posłuży nam na przykład do przygotowania kruchych ciasteczek, ale pyszne będą również serniki z tym składnikiem. Propozycją dla miłośników zdrowych deserów będzie z kolei bezglutenowe brownie z ksylitolem i gorzką czekoladą. Tego składnika należy unikać jedynie w trakcie przygotowywania ciast drożdżowych – z takim dodatkiem raczej nie wyrosną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *