Loading...
Bez kategorii

Wanilia – uniwersalna przyprawa o wyjątkowym aromacie

wanilia

Wanilia, zwana także Wanilią Płaskolistną, jest jedną z najdroższych przypraw na świecie tuż po szafranie. Jej smak i aromat wykorzystywany jest w wielu potrawach – najczęściej w delikatnych deserach. Jest to wyjątkowe połączenie słodyczy z nutą korzenną, które zapewne znamy z takich przysmaków jak Creme Brulee czy Panna Cotta. Aby dowiedzieć się więcej o tej wspaniałej przyprawie – czytaj dalej!

Skąd pochodzi wanilia?

Wanilia rośnie dziko w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej i Południowej. Do jej uprawy przez długi czas niezbędne były lokalne pszczoły. Dopiero w połowie XIX wieku, rozkochanym w wanilii europejczykom udało się opracować ręczny sposób zapylania wanilii, który umożliwił uprawianie tej wyjątkowej przyprawy na naszym kontynencie.

Wanilia jest pnączem i należy do gatunku storczykowatych, jej kwiaty są żółte i mają delikatny słodki zapach. Owoce wanilii to powstałe z kwiatów długie, cienkie strączki. Zbiera się je, gdy są jeszcze zielone. Wówczas nie posiadają wyczuwalnego zapachu. Zapach pojawia się, gdy poddawane są obróbce, a w zasadzie naturalnej fermentacji. Podczas tego procesu, który trwa 6 miesięcy, ciemnieją – ich kolor przechodzi od brązowego, aż po czarny, a gdy na łuskach pojawia się delikatny, biały nalot, to znak, że są już gotowe do użycia. Wówczas bardzo intensywny staje się ich aromat.

Do czego wykorzystywana jest wanilia?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, wanilia najczęściej wykorzystywana jest do deserów. Te najbardziej znane to Panna Cotta i Creme Brulee. Aromatyczne przyprawy, takie jak właśnie wanilia, wykorzystywane są do zimowych napojów np. do kawy czy gorącej czekolady. Świetnie pasuje do zup z warzyw korzeniowych, a także do dań, w których dominują takie warzywa jak: dynia, kalafior, brokuł, seler czy por. W niewielkich ilościach dodawana jest także do cielęciny i drobiu, jak również do ryb – tylko po to, aby podbić ich smak.

Ciekawostki na temat wanilii

  • Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Zajmuje 2 miejsce – tuż po szafranie. Cena za jej kilogram zależy od gatunku, natomiast może sięgać nawet 1200 zł.
  • Laski wanilii kupuje się w szklanych rurkach, które zapobiegają ich wysychaniu. Chcąc uchronić je przed pęcznieniem podczas dłuższego przechowywania, należy trzymać je w lodówce.
  • Jedną laskę wanilii można użyć nawet kilka razy. Do potraw zwykle wykorzystujemy ciemne ziarenka, które znajdują się w środku laski. Po wydrążeniu nasion, pusty strączek można wykorzystać ponownie np. wkładając do przetworów lub podgrzewając go w mleku, które następnie możemy wykorzystać do przygotowania aromatycznego napoju, budyniu czy kremu. Dodatkowo, wydobywając aromat poprzez podgrzewanie w mleku, można to uczynić aż 4 razy. Za każdym razem uzyskamy intensywne nuty smakowe.
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *