Loading...
Bez kategorii

AMEDEI – jedne z najlepszych czekolad świata dostępne w Polsce

czekolada

Miłośnicy, smakosze, znawcy czekolad z pewnością znają i doceniają czekoladowe hity Amedei – tabliczki: Porcelana, „9”, czy Blanco de Criollo, nagradzane wielokrotnie przez Londyńską Akademię Czekolady jako najlepsze czekolady świata w kategorii od ziarna do tabliczki.

Czekoladowa historia Amedei

Kiedy w niewielkim laboratorium w toskańskiej miejscowości Pontedera niedaleko Pizy rozpoczęła się czekoladowa przygoda firmy Amedei, jej właścicielka, Cecylia Tessieri, nie chciała zadawalać się zakupem kakao z niewiadomych źródeł. Powstał pomysł, by osobiście odwiedzić dalekie kraje, w których uprawia się ziarna kakao, by móc decydować jak od podstaw będzie wytwarzana czekolada Amedei. Dziś do toskańskiego laboratorium trafiają worki z ziarnami kakao z plantacji na Madagaskarze, Wenezueli, Jamajce, Ekwadorze, karaibskich wysp Trynidad i Grenada oraz Peru. W ten sposób tworzy się różnorodne nuty smakowe czekolad, które zachowują aromat i charakter poszczególnych ziem, skąd pochodzą ziarna.

czekolada amadei

 

 

 

 

 

 

 

 

Starannie wyselekcjonowane składniki

Po przywiezieniu worków z ziarnami kakao najpierw następuje kontrola ich jakości. Niewielka próbka ziaren zostaje poddana czynności prażenia i wytworzenia czekolady, aby stwierdzić czy dana plantacja nie wymaga zmian w sposobie uprawy. Po pozytywnym przejściu testu wszystkie ziarna należy uprażyć w specjalnym urządzeniu, bez bezpośredniego kontaktu z ogniem. Kolejny etap to mielenie ziaren, aby oddzielić skórki od wewnętrznej części ziarna. W następnej fazie polegającej na mieleniu serc ziarna otrzymuje się czekoladową masę, a kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych składników i wymieszanie całości na ciepło. W urządzeniach rafinacyjnych masa kakaowa staje się gładka, jednolita. Jedną z najważniejszych operacji w wytwarzaniu czekolad wysokiej jakości jest konszowanie. Ta czynność pozwala na wyeliminowanie wilgoci i kwasowych pozostałości, aż do uzyskania finalnego aromatu i jedwabistej struktury czekolady. Amedei stosuje specjalne naczynia – konchy, utrzymywane w stałej kontrolowanej temperaturze. Cały proces konszowania trwa tu 72 godziny (czyli znacznie dłużej niż w przemysłowej produkcji czekolad), a masa czekoladowa jest nieustannie masowana. Ostatni etap polega na schładzaniu, masło kakaowe w płynnej czekoladzie ulega krystalizacji. Tak przygotowana czekoladowa masa staje się materiałem podatnym na kształtowanie. Wlana do odpowiednich form staje się tabliczką czekolady o różnych kształtach i wymiarach lub formuje się z niej smakowe praliny.

Czekolada Amedei – słodycz pozbawiona sztucznych dodatków

Dobrym duchem firmy są kobiety, babcia Amedei oraz wnuczka, Cecylia Tessieri, która swoje życie zadedykowała tworzeniu czekoladowych specjałów. Swoje umiejętności kształciła przez lata we Francji, Belgii i Niemczech, by zdobyć prestiżowy tytuł maître chocolatier.

Czekolady Amedei są wytwarzane w procesie od ziarna do tabliczki; wykorzystuje się najbardziej szlachetne odmiany kakao – Criollo i Trinitario; czekoladowe specjały są pozbawione sztucznych barwników i aromatów, lecytyny sojowej, są bezglutenowe. Od jesieni tego roku będą dostępne dwie nowe tabliczki: Acero95 – ciemna z zawartością 95% kakao słodzona syropem klonowym oraz Toscano Black 90 – o zawartości 90% kakao.

Czekolady Amedei dostępne są w sklepie internetowym https://kuchnia-wloska.com.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *